
Verslag – Evenement Betuwe Onderneemt Beter 19-05-2014
Op maandag 19 mei ben ik naar het evenement Betuwe onderneemt Beter geweest. Het was een zeer informatief evenement met een lage drempel voor netwerkmogelijkheden en een uitstekend platform om zowel nieuwe bedrijven uit de Betuwe te leren kennen als om jezelf te laten zien.
Het evenement begon met de binnenkomst waar we warm werden onthaald door het aanwezige personeel en we een plattegrond kregen van het evenement. Nog geen 5 minuten na binnenkomst kwam ik Mike Nuijs tegen van Mediaconversia waar ik al enige tijd mee samenwerk. We hebben even bijgepraat en een rondje gelopen langs de verschillende stands. Hier had ik echter weinig tijd voor omdat ik direct naar de eerste workshop moest waarvoor ik mij had ingeschreven.
In deze blog geef ik een verslag van het evenement aan de hand van de aantekeningen die ik heb gemaakt bij de verschillende workshops. Ik hoop dat je deze waardevolle informatie kunt toepassen en graag zie ik je reactie tegemoet over jouw ervaringen met dit evenement.
Workshop 1 – Rabobank Oost Betuwe
De eerste workshop van de dag werd gegeven door de Rabobank Oost Betuwe waarin voornamelijk werd besproken hoe je als organisatie kunt groeien en bij kunt blijven binnen de huidige economie. Onderstaand staan de aantekeningen die ik bij deze workshop heb gemaakt.
MKB is fundamenteel veranderd. De Rabobank kijkt naar de verandering in de maatschappij volgens de PET methode:
P: People;
E: Economie;
T: Technologie;
P: Mensen veranderen door alle invloeden van de wereld om ons heen;
E: Er zit geen curve in de economie, wat de economie draaiende houd is export – investeringen – consumptie – werkeloosheid;
T: Consumenten raken gewend aan de technologie en behavourial targetting krijgt de voorkeur boven met hagel schieten, desondanks lopen we in Nederland nog steeds op onderdelen achter.
Vernieuwing is de oplossing!
- Vernieuwing;
- Verdiepen
- Verbreden;
Stel jezelf hierbij de volgende vragen:
- Wat doet de concurrent?
- Wat wilt mijn klant?
- Wat gebeurt er in andere sectoren?
- Hoe ziet mijn business model eruit?
- Welke trends zijn er?
7 trends in de hedendaagse economie/wereld uit het marktonderzoek door de Rabobank:
- Klinkende keuzes;
- Groen is poen;
- I want it now;
- Voel het verschil;
- Hebben maar niet houden;
- Do it together;
- De wereld dichtbij;
Vernieuwing door:
- Inspiratie uit andere sectoren;
- Samen met klanten;
- Samen met ketenpartners;
Workshop 2 – Responsivenow & Djust
Aanvankelijk had ik hoge verwachtingen van deze workshop, waarbij ik de hoop had om veel specifieke informatie te ontvangen over responsive webdesign. Aangezien niet iedere ondernemer hier actief mee bezig is werd er weinig gekeken naar de techniek maar vooral werd er aangegeven waarom men een responsive webdesign moet hebben. Toch was het een interessante workshop die mij enkele inzichten heeft gegeven over het responsive maken van mijn huidige website en de opdracht waar ik mee bezig ben.
Wie is ResponsiveNow?
- Ontwerpers en Ontwikkelaars zitten bij ResponsiveNow en Djust waarbij ze samenwerken met bijvoorbeeld CowPunks uit Elst;
- Ze zijn gek van het internet en ontwerpen voor mensen;
- De User experience (UX) oftewel de gebruikers ervaring staat centraal;
Wat is responsive design?
Responsive design is een webdesign dat zich aanpast aan de gebruikerssituatie. De site bestaat uit een flexibel grid met content die de elementen schaalt op basis van de schermgrootte. Denk hierbij aan verschillende formaten voor de PC, Ipad, mobiel en horloges(wearables).
Waarom responsive?
- De Maslow piramide van 2014 laat zien dat WIFI voor veel mensen een eerste levensbehoefte is geworden;
- Mobile lifestyle (66% slaapt met de telefoon op het nachtkastje);
- Met kijkt 150x per dag op de mobiel;
- 53% van de gezinnen heeft een ipad;
- 96% met de tablet op de bank, overal op alle apparaten en meer….;
- In 2016 zijn er 171 miljoen wearables;
- Maakt je website flexibel voor alle apparaten;
Responsive is optimaal webdesign
- Flexibele layout;
- Functionaliteit op maat;
- Bediening, ook touch;
Voordelen
- Eén website en minder onderhoud, je hoeft niets meer dubbel te plaatsen. Vroeger had je namelijk verschillende websites voor de verschillende schermresoluties, dit kun je nu oplossen met 1 stylesheet;
- Goedkoper in realisatie;
- Klaar voor de toekomst;
- Er zit hier nog veel groei in bijvoorbeeld de website van GTST heeft geen responsive design en de website van Game of Thrones wel. Ook sommige grote organisaties hebben nog geen responsive desgin. Wil je dus voorlopen op de concurrentie, start dan vandaag nog met het responsive maken van de website;
Aan het einde van deze workshop ben ik naar Reinier Meenhorst gelopen om enkele vragen te stellen over responsive design en hoe ik dit het beste kan aanpakken. Momenteel ben ik bezig met het ontwikkelen van een responsive website en dit was de uitgelezen mogelijkheid om hier meer informatie over in te winnen.
Ik had een vraag over hoe je nu het beste een responsive design kunt ontwikkelen, als antwoord kreeg ik dat je doormiddel van breakpoints in de stylesheet heel gemakkelijk de website kunt stijlen voor verschillende formaten.
De meest voorkomende formaten in het hedendaagse responsive design zijn voor de mobiele telefoon stand/liggend, Ipad staand/liggend en de meest voorkomende PC/Desktop formaten.
Na deze 2 workshops heb ik een rondje gelopen over de beurs met Mike Nuijs. Hier hebben we gepraat met 2 organisaties die ons interessant leken, namelijk JongMKB en Onder de Indruk. Deze 2 organisaties kunnen ons helpen met het groeien als ondernemer en bieden veel informatie om onze bedrijven te laten groeien.
- JongMKB is een platform voor jonge ondernemers om van elkaar te leren, informatie te vergaren en om te netwerken. In de toekomst is het interessant om hier naar te kijken want door samenwerking wordt je sterker.
- Onder de Indruk is een organisatie die helpt met het presenteren van jezelf en je bedrijf. Ze doen onderzoek naar verbale en non-verbale communicatie. Voornamelijk bieden ze ondersteuning bij het verbeteren van je imago. Hoe maak je nu de beste eerste indruk is een belangrijke vraag voor Onder de Indruk.
Workshops Emiel Ratelband – Workshop 1 De Elevatorpitch
Van 16.00 tot 17.00 werden er 4 workshops gegeven door Emiel Ratelband. Deze energieke inspiratie coach gaf ons binnen een korte tijd veel informatie over de elevator pitch, crisis management, non-verbale communicatie en teambuilding. Alles met het oog op de ontwikkeling als organisatie en als ondernemer. Voornamelijk heb ik van deze workshops veel ondernemersenergie gekregen en ben ik op een andere manier gaan kijken naar mijzelf en de groei van MediaMaus.
Onderstaand kun je de aantekeningen van de workshop nalezen.
De 4 punten van de elevatorpitch:
- Wat wil je zeggen over je USP? Hoe maak je de best mogelijke eerste indruk? Waarom begin je en overdenk wat je wilt vertellen;
- Contact maken door te spiegelen, doe hetzelfde als de ander qua lichaamstaal. Mensen waarvan je houdt, hebben eigenschappen die gelijk zijn aan jou;
- Begin gewoon! De ander weet niet wat je gaat vertellen, wees niet bang en zet de eerste stap. Verkopen is helpen met kopen en is gunnen;
- Verankeren: aan emotie. Hoe maak je een enthousiaste en emotionele indruk zodat mensen je niet vergeten. Wees anders/uniek! Wees niet belemmerend in non verbale communicatie en enthousiasme;
Workshops Emiel Ratelband – Workshop 2 Crisis Management
Iemand met een probleem kan het zelf niet oplossen omdat men altijd hetzelfde doet.
Je wordt op jezelf aangewezen en je moet beseffen dat je in een cyclus zit. Het belangrijkste is dan om jezelf te herontdekken of om bij te leren.
Het verloop van je bedrijf aan de hand van de 4 seizoenen:
- (lente) In het begin van je bedrijf was je een pionier, je deed het gewoon en niemand stond in je weg om je bedrijf op te zetten op jouw manier;
- (zomer)Hier ben je een ondernemer, je wilt groter worden en je droom najagen;
- (herfst)Nu komen de managers aan bod, mensen werken voor jou en houden de zaken op orde, ze consolideren;
- (winter) De afgang van je bedrijf, je moet jezelf opnieuw uitvinden;
Overige aantekeningen:
- Negatieve ervaringen verankeren zich in je lichaam, geest en lichaam zijn onomstotelijk met elkaar verbonden.
- Er bestaan geen fouten, hier leer je het meeste van;
- Vallen en opstaan hoort erbij en je moet jezelf herontdekken bij negatieve gebeurtenissen;
- Verander je mindset;
- Je eigen shit zorgt ervoor dat de mooiste bloemen kunnen groeien.;
Workshops Emiel Ratelband – Workshop 3 Non-verbale communicatie
- Non-verbale communicatie is belangrijk omdat je 3% ziet, 7% hoort en 90% beleef je bij een gesprek e.d.;
- Iedereen heeft een eigen beeld bij woorden zoals vakantie waardoor de communicatie anders kan lopen dan jij verwacht;
- 38% is de toon waarop je praat;
- 55% is fysiek, je uiterlijk, hoe je staat, handen, gezicht. Probeer mensen te spiegelen en uiteindelijk vindt je elkaar leuk of niet leuk;
3 energievormen aan de hand van de vorm van je gezicht:
- Rond gezicht: Laat zachtheid zien, rond is een zachte vorm, iemand is dan mensgericht en sociaal.
- Rechthoekig gezicht: Staat voor hard en is vaak egoïstisch
- Eivormig gezicht: Staat voor week, is sociaal, spiritueel, intellectueel, laat zich leiden door angst en vlucht graag uit de werkelijkheid.
Symmetrie is het toppunt van schoonheid. Aan de hand van gezichtskenmerken kun je zien wat voor een persoon iemand is.
Door Emiel Ratelband wordt dit ook wel Body Logics genoemd. De kwaliteit van het leven van de moeder legt de blauwdruk van het kind.
Workshops Emiel Ratelband – Workshop 4 Oefening voor teambuilding
Het belangrijkste in een team is dat de waarden gelijk zijn. Als iemand eerlijk is en een ander oneerlijk dan zorgt dit voor frictie. Draai het negatieve om naar het positieve.
Maak een waarden alignment, zet 7 waarden op papier van belangrijk naar minder belangrijk.
- Hoe specifieker je bent naar jezelf hoe beter je hieraan kunt werken en je het kunt communiceren naar je doelgroep/team.
- Hoe specifieker je bent naar een ander, hoe makkelijker je binnen komt.
Om 17.00 werd het middagprogramma afgesloten en begon het avondprogramma. Hiervoor moest je kaarten kopen zodat je kon eten en mee kon doen aan de verkiezingsavond. Wellicht is het interessant voor volgend jaar maar ik ben na het middagprogramma naar huis gegaan. Op de weg naar buiten ontvingen we nog wat informatie over kasteel Doornenburg en al met al kan ik zeggen dat het een geslaagde dag was.
Tot slot wil ik je nog meegeven dat dit evenement een aanrader is voor iedere ondernemer in de Betuwe. Er zijn veel mogelijkheden om te netwerken, om nieuwe bedrijven te leren kennen, om nieuwe kennis op te doen, om te groeien als ondernemer/onderneming en bovenal was het een goed georganiseerd evenement dat tot in de puntjes was verzorgd. Ben je ook geweest en hoe was jouw ervaring met dit evenement? Laat het weten via een reactie onderaan de blog.
0 Comments